Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki białego cukru (ja dodaję nawet mniej)
- pół szklanki trzcinowego cukru (-//-)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- ok 0,5 szklanki roztopionego masła
- słoik masła orzechowego (czyli ok 350g, nie polecam marki Feliks)
- 4 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- m&m's wg uznania, raczej sporo (ja dałam 1,5 dużego opakowania)
1. Miksujemy jajka z cukrem, ekstraktem, sodą i solą, aż do gładkiej konsystencji kogla-mogla.
2.
Ciągle miksując dodajemy stopniowo: roztopione masło, masło orzechowe,
mąkę. Na koniec dodajemy płatki owsiane i m&msy i łączymy je łyżką
z resztą ciasta.
3. Zostawiamy ciasto na ok 30min, stwardnieje, dzięki czemu będzie łatwiej formować ciastka.
4. Formujemy (ja robiłam to ręcznie) ciastka na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 min w temp ok 200st C.
Kiedy są gorące, są dość miękkie, ale po ostygnięciu stają się kruche.
Smacznego!
Przepis ściągnęłam z bloga cookartka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz